Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nikdy se mi nežilo tak skvěle, jako za normalizace

Byly to vskutku krásné roky pro život. Takové jednoduché, všeho byl dostatek, cestovali jsme po celém světě a svobodou slova jsme žili den po dni... 

Nevěříte? Vezmu tedy to vzpomínání pěkně od podlahy, respektive "od rána do večera".

V první kapitole vzpomínání se vrátím do let, kdy jsem byl malej kluk a navštěvoval základní školu (1970 - 1979) v Moskevské ulici, kterou řídila Ruska Paša Zvěrinová. (základní škola v Ústí nad Labem).

Ráno nám babička namazala chleba máslem a ke snídani nám k tomu z rádia po drátě kdosi oznamoval stav vody na českých tocích. Sice jsem nikdy nepochopil, proč mám vědět přesná data o průtoku vody v Ostravici, ale na druhou stranu nám toto tehdejší hlášení přinášelo více klidu, než hlášení ze sjezdu KSČ oznamující překročení plánů výroby už ve čtvrtém roku aktuálního pětiletého hospodářského plánu.

Do školy jsem si nemohl obléknout tričko poslané v balíku ze "západu" (samozřejmě kontrolovaným našimi strážci pořádku), ale nasoukal jsem se do košile ze škrábavé látky z Otavanu Třeboň a namísto adidasek jsem si na nohy natáhnul polobotky z barexu vyrobené v Gotwaldově (i když jsme věděli, že šlo o Zlín). Ještě než jsem vypad ze dveří bytu, nezapomněla babička připomenout, ať nikde nevykládám to, o čem jsem se telefonicky bavil se strejdou, se kterým jsem se nemohl jako synovec bavit normálně tváří v tvář, protože emigroval.

Cestou do školy jsem v parku minul monumentální pomník sovětským osvoboditelům, u jehož paty začátkem května postávaly jiné děti - oblečené do krojů s rudými šátky kolem krků. Stály tam čestnou stráž, při které salutovaly. Kromě pomníku jsem míjel i různé nástěnky uličních výborů a spolku ROH, kde se na mě z fotografií usmívali ti, kteří byli hrdiny socialistické práce.

Ve škole jsem po vyběhnutí ze šaten běžel kolem původní klasické třídy, která byla změněna na "Síň bojových tradic". V ní byly na jednom místě píchnuty do podstavce sovětský a československý prapor, u kterého děti - jiskry a pionýři - skládali sliby plné slov o lásce k vlasti, komunistickému zřízení a Sovětskému svazu. Ve vitríně byly uloženy malé urničky prsti z míst jako Sokolovo, Banská Bystrica, Stalingrad a dalších míst, ve kterých probíhaly kruté boje II. světové války, jak nám každý rok opakovali partyzáni a komunističtí činitelé v rámci oslav 9. května. Že část Československa osvobodila i americká armáda nikde ani slovo.

V rámci vyučování jsme jeli matiku, češtinu, dějepis (lehce v některých letech upravený a často k některým létum mlčící, nebo úplně zkreslující) a další potřebné předměty. Velkou pozornost ale dávala strana i výuce (branná výuka) toho, jak si máme na nohy natáhnout igelitový pytlíky a lehnout si hlavou od epicentra atomového výbuchu, který na nás - socialistický tábor - chystají imperialististé v zemi, odkud jsme domů dostávali kakao, oblečení a později i nějakou tu elektroniku. 

Když škola skončila, šel jsem "o" do školní jídelny a pak naproti mámě k vrátnici fabriky, kde každý socialisticky žijící a ve fabrice pracující musel ukazovat obsah tašky, kterou kontrolovali většinou pánové ve věku Aloise Jiráska s klimbající se pistolí upevněné na řemenu opasku.

Cestou domů se máma v obchodě pokoušela nakoupit málo sehnatelné, avšak v jinak shnilé kapitalistické společnosti běžné věci - menstruační vložky (ženy v socialistické táboře zřejmě tolik nemenstruovaly), exotické ovoce (jabka byly fajn, ale mandarinka je přece jen něco jinýho, než Fidelem doručené kubánské pomeranče, které nebylo možné ani oloupat, natož sníst). Sháněli jsme i záplaty na duše jízdního kola a lepidla k nim, film do fotoaparátu nebo játra k večeři. Toho, co nebylo, bylo mnohem víc, ale kdo by se nad tím tenkrát pozastavoval.

Odpoledne jsem vyšli s babičkou a mámou do parku, ženský si povídaly na lavičkách a děti si hrály ve stínu obrovské sochy udatného ruského osvoboditele. Běda ale, když jsme jako malí doskotačili moc blízko k věncům upletených z rudých umělých karafiátů se stuhami popsanými zlatými vzkazy. To jsme byli okřiknuti dalšími podobnými těm ve vrátnicích a maminky nás řvoucí tahaly pryč z piedestálu.

Po večeři jsme doma pustili televizi, poslechli jsme si zase další slova o úspěších budování socialismu, o skvělých sportovních výsledcích atletů Albánie a když jsme byly jako děti hodný, mohly jsme se podívat na poutavý bulharský film ze současnosti.

A tak šly dny za dnem. Nástěnky, hvězdy, kontroly obyčejných lidí, fronty v krámech, komíny kouřící o život (doslova), plnění pětiletek a frenetické tleskání na sjezdech jediné a v pravdě poctivé demokratické síly v naší socialistické vlasti.

Byl jsem dítě a tak jsem řešil to, co dítěti náleží.

Ve druhé kapitole života za normalizace jsem už žil životem středoškoláka, který se ke studiu málem nedostal, protože jeho strýc byl členem té shnilé kapitalistické společnosti a matka pocházela z rodiny živnostníka.

Oblečení z balíků z NSR jsem si už nenechal doma vzít, i když jsem za něj byl téměř denně kritizován zástupkyní ředitele (SEŠ Ústí nad Labem), tuším paní Mackovou, která při projevu do školního rozhlasu k úmrtím generálního tajemníka SSSR Leonida Iljiče Brežněva plakala, jako by zemřela její vlastní matka.

I na této škole jsme se naučili potřebnému pro život (u mě šlo konkrétně o psaní na stroji...), ale ani tady nás neminuly "vzpomínkové akce" k osvobození a setkání plné piety a adorování spojené se závěry všech možných sjezdů. Zážitků ze sálů plných rudých vlajek bylo více, než vzpomínek na čtení knih spisovatelů jako Kundera, Vonnegut, Škvorecký a podobně, za to jsme ale měli přehled v nadlimitní výrobě oceli a lokomotiv.

V kinech jsme v té době už sem tam mohli zajít na americký nebo francouzský film, ale, věřte, herce Luise de Funese nemůžu vidět ani dneska. "Woodstock"? Co to je? Název planety nebo obchodu se dřevem? "Jahodová proklamace"? "Pán much?" Kdepak. Ani náhodou. A to už vůbec nepíšu o "Vlasech" nebo filmu "Ragtime", který natočil jistej Forman, v ČSSR bubák všech bubáků filmového světa.

Namísto kina jsme tedy často skončili v hospodě, kde se hulilo, pilo a nadávalo (nejen u studentských stolů) na to, co bylo tak krásné a hodné následování - budování komunismu.

V této druhé kapitole života za normalizace docházelo postupně všem mým vrstevníkům, že pravda často vězí zamčená v našich domovech a ven smí jen málo, ale často spíš nikdy.

Cestování? Ano - vyráchat se v Baltu - pro otužilce, nebo v Balatonu - pro neplavce. Víkendy v evropských městech a poznávání jazyka a kultury národa: Berlín - drahá cesta a Honecker v něm. Budapešť - jazyk maďarský obtížný a jinde k nepotřebě. Varšava - dost nepovedené město bez památek. Sofie? No nevim. Bukurešť - nevim dvakrát. Moskva? Tu jsme znali do detailu bez nutnosti se k ní přiblížit byť na 100 km. A Havana? Tam jezdili - létali - jiní.

Literatura a umění? Ano, ruské klasiky jsme znali, ale také ty bulharské a další. Nenašli jsme u nich ale nic z toho, co nám následně ve svých textech sdělili právě Vonnegut, Solženicin, Tigrid, Saul Bellow a další.

Viktora Vasarelyho, Marcela Duchampa, Vasilije Kandinského a třeba ještě Jacksona Pollocka jsem poznal právě díky informacím ze západní shnilé společnosti díky mému strýcovi.

Můj život - ve druhá kapitole života v normalizaci - tedy byl hlavně o nedostupnosti informací a oklešťování práva k jejich získání. Bylo nám předkládáno, ale nebylo nám umožněno. Byli jsme "vedeni stranou a lidem", ale nesměli jsme to, co je běžné.

A pak jsem šel na vojnu a pár let po jejím skončení přišel konečně rok 89.

...

Za normalizace netrpěli pouze ti, kterým bylo možno nasadit ohlávky a do rukou jim vsunout poznámkové bloky, které ochotně plnili informacemi o druhých. Za normalizace se žilo dobře lidem, kteří svoji svobodu ochotně prodávali za udávání jiných. Lidem, kteří o svobodě v plném významu toho slova neměli ani šajn. 

 

 

 

 

 

Autor: Marek Valiček | sobota 1.9.2018 12:20 | karma článku: 43,77 | přečteno: 7038x
  • Další články autora

Marek Valiček

... máte doma ženu, nebo něco takovýho?

Zdvořilosti stranou. Na plaché dotazy není v letech gendrového rozpoznávání čas. Kdo jsi, co máš? A odpovídej rychle.

6.4.2024 v 12:13 | Karma: 25,25 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Hospodské řešení vystoupení z únyje

Hospoda na naší vsi není vůbec fyjalová. Z části je zatím jen světle hnědá a dává tím nejednomu z hostů šanci vyloupnout se na chvíli z vlastní sociální bubliny. I když...

17.3.2024 v 9:54 | Karma: 33,21 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

"Když už je člověk dlouho na penzi, to se ti najednou vynořujou myšlenky, na který v tom životním fofru v předchozích létech nebylo času." Takže ranní telefonické kafe s matkou v poloze takovýho domácího filozofování...

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 28,86 | Přečteno: 749x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Rozdíl mezi ruským dortem a českým dortíkem

"Ruskému sportu byla vyhlášena válka a jak vidíme, tak všechny prostředky jsou dobré." tolik narativ šéfpekaře Peskova k dopingovému dezertu.

8.2.2024 v 10:46 | Karma: 24,43 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Tragédija

S melodický ruským přízvukem došplhá slovo "tragédija" do výšin, které jsou v končeném důsledku vlastně hodně milé.

29.1.2024 v 10:56 | Karma: 31,60 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Tady prostě mlčet nemůžeme

Národní politika je rozpolcená. A i když je Česká republika proti současným mrazům připravená a nikdo nezmrzl, byť měl na sobě jen trenky a trička s krátkým rukávem, existují skupiny lidí, které mlčet nemohou... Mají totiž rozum.

12.1.2024 v 9:48 | Karma: 30,57 | Přečteno: 1377x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

... jako když z penálu vysypeš pastelky

Téměř na den přesně jsme zase ponořili chodidla do vanové teploty vody Indického oceánu, nad hlavama nám v tu chvíli proletěla padající hvězda a mně nějaká mořská mrcha lehounce popálila nárt na levý noze...

8.1.2024 v 14:02 | Karma: 23,61 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Kližka na houbách a roztančená matka. Prostě krásnej den!

Některé matky to tak prostě mají. K narozeninám si nepřejí žádné dárky, ale rády si zatancují v restauraci, kde se... netančí.

29.11.2023 v 10:37 | Karma: 30,97 | Přečteno: 761x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

... já věděla, že jsem neporodila blbce

Přešel jsem celou naší rozlehlou zahradu, která kdysi bývala olympijským stadionem, zelení prosycenou džunglí nebo jen mým obyčejným útočištěm. Loktama jsem se opřel o plot a podíval se přes něj do daleka. Do dětství...

17.11.2023 v 9:14 | Karma: 40,68 | Přečteno: 4907x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Vliv stravy a alkoholu (v době krize) na dlouhodobé vztahy

Krize všude kolem nás! Nemít v restauraci zarezervovaná místa, těžko bychom se někde kolem vytipované hospody v pražském centru v sobotu večer usadili...

9.8.2023 v 12:49 | Karma: 26,13 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

... proboha, kdo vás tak příšerně oblík?

Pokaždé, když je na place trochu času, když se svítí, nebo líčí, nebo čeká na slunce a jindy na mraky, se s bandou mých kolegů posadíme a jedeme zážitky z natáčení. A že se zážitky jen hemžíme...

30.7.2023 v 11:34 | Karma: 36,51 | Přečteno: 5075x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Proč ten teplouš z Ukrajiny neválčí?

Pokud se určitá mozková nedostatečnost propojí s klasickou závistí, dochází k situacím, které je opravdu lepší úplně minout.

28.7.2023 v 10:23 | Karma: 43,45 | Přečteno: 15533x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

... vy prej máte černýho ptáka. A mohla bych ho vidět?

Ani požáry, jaké v těchto dnech tančí po Rhodosu, nejsou štont rozpálit debatu tak, jak se to před nedávnem podařilo jedné malé holce z Toušně.

26.7.2023 v 11:43 | Karma: 43,33 | Přečteno: 7418x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Bylo to tu dobrý, ale zejtra už nepřijdu

"Tělo vašeho bratra bylo nalezeno na ubytovně ve Vysočanech. Abychom vyloučili cizí zavinění smrti, byla nařízena soudní pitva a vy musíte čekat na její výsledek", tak prosté bylo květnové oznámení Policie ČR.

21.6.2023 v 11:19 | Karma: 43,81 | Přečteno: 8014x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

53 pohlaví country

O tom, co se aktuálně děje v Cannes mám málo informací. Jenže... i ten červenej koberec na hvězdami prošpikovaném Boulevard de la Croisette včera večer jistě ještě více zčervenal závistí při porovnání s eventem ve Středoklukách.

27.5.2023 v 10:12 | Karma: 29,80 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Nejdřív se stydíte koupit kondom, pak viagru a nakonec jste skoro všichni svatí...

"... od bezzubýho k bezzubým. To je tak v kostce život každýho chlapa. Ale co ti budu vyprávět. Sám to znáš nejlíp."

25.5.2023 v 8:31 | Karma: 27,22 | Přečteno: 1162x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

O polykání žab a o tom, že už nejni, jak to bejvalo

V pátek jsem ráno sedl do auta, nastartoval a z rádia se ozvalo "...to je celé, ten příběh končí...". Hanička tam nahoře v nebi asi ví, co se tu děje. Můj další film skončil a já jel na Barrandov odevzdat klíče a říct ahoj.

1.5.2023 v 11:01 | Karma: 28,31 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

... stejně, jako když malé dítě vyráží na výlet

Na dnešní den jsem se těšil moc. Těšil se stejným očekáváním, jako když jsem jako malej kluk vyrážel na výlet. Dospal jsem na rozdíl od dětství klidněji, ale to očekávání v sobě mělo velmi podobnou radost. A mít radost...

9.3.2023 v 15:10 | Karma: 27,11 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

... tak si to číslo napiš na předloktí, když si ho nepamatuješ

Lidská neomalenost až blbost je nezničitelná. Lehce omluvitelná je blbost mladá. Stará blbost - to už je kategorie k nepřekousnutí.

8.3.2023 v 11:37 | Karma: 32,48 | Přečteno: 3236x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Malorizace, aneb "proč bych se měla bát?"

"A najednou jsem ti viděla Jirku ve čtverečkách, zamotala se mi hlava a tak sem si řekla "pozor, holka, jdi si lehnout" a šla jsem, protože když je člověku ouvej, má si lehnout a počkat, až to přejde."

7.3.2023 v 9:59 | Karma: 28,00 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 1308
  • Celková karma 28,67
  • Průměrná čtenost 2415x
muzskej, co rad zije

Seznam rubrik