Ó óóó. Kan šou. Kan šue šou. Óo. Kecaj.

28. 05. 2019 13:55:42
Aby si člověk popovídal hezky čínsky, nemusí vůbec do Pekingu, nebo na špacír po Velké čínské zdi. Vyjděte si v Telči na náměstí Zachariáše z Hradce a budete se cítit jako v Shantou, Lanzhou nebo Benxi.

Na hlavě měly ty dvě malý Číňanky látkové kloboučky, které vypadaly jako okvětní lístky lučních zvonků. Podobné nosili na hlavách kamarádi Neználka.

Krátké nožičky nesly malé prdelky a ještě menší tělíčka a ještě menší prsíčka obou žen.

Obličeje jim spolehlivě zakrývaly brejle od Diora, přes malá ramínka měly šejdrem hozené cestovní žebradla od Vuittona a na nohou bělostně zářící kecky NB.

Seděl jsem na zahrádce, bylo odpoledne, slunce jako na objednávku a na stole přede mnou čerstvě natočená plznička. Volnej den mezi pracovníma v cizím městě jako vyšitej.

Ty dvě si to cupitaly mým směrem a kdyby nechodily po zemi, člověk by si je mohl splést s vlaštovkama, jak byly drobné, černobílé a uštěbetané.

Sem tam se na cestě ke mně obě zastavily, jedna z nich natáhla tyč a cvak cvak - další selfie z města, které nikde v Číně neuviděj, bylo na světě.

A pak se to stalo.

Papírové tašce plné suvenýrů se protrhlo dno a všechny ty "krásy světa" se vysypaly na dlažební kostky náměstí kousek od mých nohou a nohou světců z mariánského sloupu od sochaře Davida Liparta z Brtnice.

Dvě čínské vlaštovky nejdříve lehce zkoprněly, pak si k vysypanému neštěstí sedly obě na bobek a ..."Ó óóó. Kan šou. Kan šue šou. Óo. Kecaj."

(neumim čínsky, jen se pokouším zaznamenat melodii a tvar slov, která v tu chvíli zřejmě vyjadřovala lítost nad ztrátou jednoho ze suvenýrů, protože bylo evidentní, že na dlažbě náměstí skončil přeraženej na dvě půlky)

Jedna z vlaštovek začala jako ronit slzy, druhá se z bobku zvedla a smála se a začala jí fotit.

"Kato maj. Haš chuej sía gango.", tak nějak to znělo z její pusy a já se napil zhluboka tý krásy zlatavý z mýho půllitru a zapálil jsem si cigaretu.

Plačící vlaštovka stále truchlila nad vypadlým obsahem všech těch nesmyslů, co někde nacpala do papírový tašky a ta co se smála se najednou podívala směrem ke mně a zamávala mi.

Všimla si zřejmě, že se na ně dívám a možná sem se jí libil a možná taky ne, ale zamávala na mě a já zamával na ni a šup...už jsem byl zaznamenanej na kartě jejího foťáku. Valiček pojede do Číny...

"Chelou.", pozdravila mě.

Vstal jsem od stolu, do popelníku píchnul rozkouřený cigáro, udělal asi deset kroků a byl jsem u vlaštovek.
Tu, co seděla u roztržený tašky, jsem měl po kolena a tu, co už stála jsem měl do pasu. Malinký holky to byly.

Ze zadní kapsy kalhot jsem vytáhnul složenou igelitku, takovou tu šustivou. Měl jsem jí v kapse od včerejšího dne, protože Stella se nevykadila na náměstí, ale nechala si bobek v bříšku až do parku, kde jsem ho uklidil díky papírovým psím sáčkům.

Podal jsem igelitku sedící vlaštovce a ona do něj začala skládat všechen ten nevkus, kterej můžete v podloubí náměstí v Telči nakoupit.

"Haj taj go.", hecovala sedicí vlaštovku vlaštovka stojící mi obličejem u pasu a ze zdola se na mě smála.

"Chelou.", řekla znovu a já anglicky odpověděl a usmál jsem se.

"Foto?", zeptala se mě ve chvíli, kdy druhá vlaštovka už postávala na vlastních nohou a v ruce držela moji igelitku se suvenýrama z města, který tady už stojí stovky let a ve kterým jsme se náhodou potkali.

A než jsem se nadál, obě holky se každá z jedný strany opřely o moje stehna a já je vzal kolem hlaviček ve chvíli, kdy ta první vytáhla tyč, namířila na nás foťák a cvak - Valiček bude v Číně i s kámoškama.

"English?", zeptala se ta s mojí igelitkou a ukázala na mě.

"No, Czech.", odpověděl jsem, "but we can talk in english", doplnil jsem, usmál se a všiml jsem si, že moje cigareta v popelníku na dohled dohořela a plznička tak nějak zbytečně zvětrávala.

"Chuj gao su.", řekla jedna druhé v pro mě zakódované řeči. Slovo "chuj" mě trochu vylekalo, ale jsem nebojsa a tak jsem obě pozval anglicky na pivo.

"Hato, kuš gien tun cao lin.", domlouvali se zase tajně a já čekal.

A pak mi ta "chelou" řekla "yes" a obě se začaly nahlas smát, až jim ty brejle sjížděli na špičky nosíků malých jako krejčovské náprstky.

Sedli si ke stolu, já si přisedl k nim a zamával přes sklo výlohy na servírku, se kterou jsem se seznámil hned první večer v Telči, když jsem hledal něco k večeři.

"Koukám, máte nový známosti", mrkla na mě, v ruce tužku a ty úzký papírky a já řekl: "Dvě malý plzně pro tyhle dvě malý Číňanky."

Vlaštovky byly zticha, koukaly na mě i na servírku a lehce nervózně poposedávaly na žídlích u stolu.

"You from here?", zeptala se Chelou.

"Ne. Nejsem odsud.", odpověděl jsem anglicky, "jsem z Prahy."

Veliké tleskání a poskakování malých čínských prdelek po židlích u stolu a nadšený jekot. "Prague! Prague! Meilí. Meilí." a plácání dlaněma a najednou před každou z nich navýsost krásně natočená malá plzeň s čepicí pěny jako od Lady vymalovaný.

"We Prague tomorrow.", ukázala Chelou na sebe a svojí kámošku. "Very nice.", dodala.

"Tak na zdraví, holky.", zvedl jsem svůj rozpitý půllitry a ťuknul jím o dvě skleničky stojící zatím na stole před vlaštovkama.

Holky se na sebe koukly, zatvářily se jako šestnáctky, když je dospělej chlap pozve na první martini a každá zvedla svoji sklenici.

A tyčka...a pic...Valiček s holkama z Číny na pivu zvěčněnej pro ukázku čínskejm kámoškáma po návratu domu.

Napili jsme se všichni tři.

Já s obrovskou chutí a pomlaskáváním, vlaštovky tak trochu upejvavě.

"Goood.", řekla Chelou, ale pusinka se jí zkřivila tak, že nebylo možný to zamaskovat. Druhá vlaštovka dala půl skleničky na jeden zátah a pak jen řekla: "Meilí. Meilí"

Zapálil jsem si cigaretu.

"Nice", řekla Chelou a koukala se mnou přes celý to náměstí, který vypadá jako složený z načančaných dortíků.

Skákali jsme očima po dlažebních kostkách, popíjeli pivo a dohlédli až k zámku a věži kostela svaté Anny, kde se po ochozu, přesně v roce, kdy jsem se narodil, procházel pan Werich a čekal "...až přijde kocour."

Nad náma nedělní modrý nebe a kolem kašny si to špacírovaly dvě kachny, který sem zalítly z vodního příkopu libajícího zámek skoro ze všech jeho stran.

"Nice.", řekla do toho rozpoložení zase Chelou a stydlivě upila ze své sklenice.

"Nice." řekla druhá vlaštovka, když svoji malou plzničku na druhý hlt plně pokořila a utřela si pěnu z horního rtíku. "Ší ší šůle.", řekla pak Chelou a obě vstaly a Chelou mi řekla: "Nice city, nice you, goodbye." a podala mi ruku a pak zase tyčka a Chelou na mě ukázala prstíkem, abych se k ní sklonil a šup, dala mi vyfocenou pusu.

A pak už jen smích a goodbye a malé prdelky malých čínských žen se rozklepaly v chůzi, když ode mě odcházely tím náměstím, které vypadá jako sestavené z načančaných dortíků a nad kterým sem tam zakrouží čáp...

Autor: Marek Valiček | úterý 28.5.2019 13:55 | karma článku: 31.14 | přečteno: 1110x

Další články blogera

Marek Valiček

Hospodské řešení vystoupení z únyje

Hospoda na naší vsi není vůbec fyjalová. Z části je zatím jen světle hnědá a dává tím nejednomu z hostů šanci vyloupnout se na chvíli z vlastní sociální bubliny. I když...

17.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 32.75 | Přečteno: 1746 | Diskuse

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

"Když už je člověk dlouho na penzi, to se ti najednou vynořujou myšlenky, na který v tom životním fofru v předchozích létech nebylo času." Takže ranní telefonické kafe s matkou v poloze takovýho domácího filozofování...

15.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 28.66 | Přečteno: 728 | Diskuse

Marek Valiček

Rozdíl mezi ruským dortem a českým dortíkem

"Ruskému sportu byla vyhlášena válka a jak vidíme, tak všechny prostředky jsou dobré." tolik narativ šéfpekaře Peskova k dopingovému dezertu.

8.2.2024 v 10:46 | Karma článku: 23.93 | Přečteno: 669 | Diskuse

Marek Valiček

Tragédija

S melodický ruským přízvukem došplhá slovo "tragédija" do výšin, které jsou v končeném důsledku vlastně hodně milé.

29.1.2024 v 10:56 | Karma článku: 31.60 | Přečteno: 817 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 268 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 456 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 112 | Diskuse
VIP
Počet článků 1307 Celková karma 29.23 Průměrná čtenost 2417

muzskej, co rad zije

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...