Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Marek Trizuljak dal odkaz na článek s papežovým vyjádřením. Klíčový odstavec je podle mne

„Musíme nabádat homosexuální kněze, řeholníky a řeholnice, aby s poctivostí žili celibát, a především, aby byli důsledně zodpovědní, usilovali o to, aby nikdy nepohoršovali ani svou komunitu ani věřící svatý Boží lid dvojím životem. Je pro ně lepší, aby kněžskou službu nebo zasvěcený život opustili než aby žili dvojí život.“

.

Tedy vůbec nejde o homosexuály v církvi, ale o to, aby homosexuální kněží a řeholníci/řeholnice, kteří se zavázali k celibátu, ho dodržovali, nebo z těchto pozic odešli. Má na ně stejný metr jako heterosexuály nedodržující slib celibátu.

1 0
možnosti

D66a93v51i93d 91V78l42k

3. 12. 2018 16:26

Docela mě to na Františka mrzí oproti těm před ním mi připadal jako docela moderní chlápek.

0 0
možnosti
Foto

Čtu myšlenky papeže Františka téměř pravidelně každý den. Například na Twitteru, atd. Sleduji jeho proslovy při veřejných audiencích prostřednictvím Tv Noe. (Zajímám se o obsah jeho encyklik a například text Laudato si' vztahující se k ekologii je z mého pohledu velice cenný a přínosný). Je to u mne obrovský sympaťák a jedna z jednoznačně nejpozitivnějších osobností současné doby. Má čisté, jasné myšlení a umí mluvit normálním lidským, neklerikálním jazykem, jemuž jsou obyčejní lidé schopní rozumět i bez znalosti typické "interní" mluvy používané v církevních sférách.

ROZHODNĚ MÁ ODVAHU pustit se i do nepopulárních témat, s nimiž pravidelně naráží tu i tam i onde. Například u řady politiků různých zemí a u katolických hodnostářů několika postkomunistických států. Nelze zakrýt, že určité konzervativní kruhy uvnitř katolické církve jej obviňují až z údajné hereze. Vnímám jeho otevřenost a velice jsem kvitoval jeho slova: "Kdo jsem já, abych soudil?"

Marku, ohradím se proti Vašemu emotivnímu zvolání o papežových varlatech, tohle asi nemáme zapotřebí. Ale zatím určitě nejsem schopen se fundovaněji vyjádřit k obsahu Vašeho blogu. Nejdříve se pokusím podívat, jaké výroky to byly a v jaké souvislosti byly vyřčeny. Chci pochopit a rozhodně se nevyhýbám rozhovoru. Vše v dobrém, přeji Vám dobrý a pokojný čas.

2 0
možnosti
Foto

Dodatek: Už jsem si něco o předmětném papežově výroku našel. Např, zde, na Radio Vaticana https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=28607

Rozumím tomu tak, že daný výrok se týká kněžské služby a ne podmínek pro členství v katolické církvi.. Stát se knězem není jednoduše nějaká nároková záležitost. Je nejenom dobré, ale i nezbytné stanovit kriteria. A výkon kněžské služby skutečně má velmi náročná kriteria. Tím spíše, že církev je (z velké části právem) pod tlakem světové veřejnosti kvůli skandálům s pedofilií kněží. Ale pozor, ani náhodou zde nechci tvrdit, že by se člověk s homosexuální orientací automaticky rovnal pedofilovi, to ani náhodou! Selhat může každý!

0 0
možnosti

Není to tak triviální, protože řada homosexuálů (z řad těch, které znám) se cítí být součástí církve a velmi je zraňuje, když jsou označení za hříšníky, kteří nemají nárok v ní být, ledaže by žili v doživotním celibátu (maličkost, že). Někteří by pak i v tom celibátu žili a chtěli by být faráři, což je zase špatně, protože homosexualita je "neslučitelná". Trochu divné, ne? Proč potom není neslučitelná také heterosexualita? Neměli by brát jen osoby vykastrované, s řádným razítkem o úředně potvrzené 100% asexualitě? Pokud by byl argument obtěžování ministrantů - pochybuju, že by ty pachatele někdo testoval, jakou mají orientaci. Mohou být homo i hetero - každopádně to jsou ale špatní lidé. Ať tedy udělají spíš povinné psychologické testy, jak bude daný adept poměrně náročný celibát pravděpodobně snášet, pokud tedy něco musí dělat, ale hrabání v homo - hetero je nejen diskriminační, ale i nesmyslné a neřeší to vůbec nic.

0 0
možnosti

J86o11s72e67f 75P39o86t31r

2. 12. 2018 21:06

Paní Ďuričková,

jak už jsem napsal níže, katolická církev je dobrovolná organizace, která sdružuje lidi, kteří vyznávají její zásady. Zásady katolické církve k tomu tématu jsou dobře známé. Respektuje je, ovšem měli by podle příkazu Desatera "nesesmilníš" žít bez partnerů. Tak to prostě katolická církev říká, a pokud s tím někdo nesouhlasí, tak ať si hledá jinou, nějakou, pro sebe specifickou organizaci.

Pokud se týká psychologických testů, asi před 2 týdny běžel na TV NOVA pořad o primici mladého kněze, kde zdůrazňoval, že dělal psychologické testy a ty byly vysoce náročné.

A když už tak píšu, tak bych se obrátil na paní Hanu Vlkovou, která prohlásila :"Prostě církev vždycky byla (někdy více, někdy méně) pokrytecká a ačkoli ...". Prosím paní Vlkovou, aby nám upřesnila, kdy je katolická církev pokrytecká. Pokud to nezdůvodní, pak samozřejmě papouškuje myšlenky socialistických politruků, popřípadě, jak to zde bývá obvyklé, sprostě pomlouvá.

1 0
možnosti

Marku, myslím, že jste mohl předeslat, proč se dříve kontrolovala papežova varlata. Nemuselo to vzbudit tolik rozruchu.;-D

0 0
možnosti

Však on to asi neví.

0 0
možnosti

J38o62s63e51f 23P75o36t91r

2. 12. 2018 18:33

Katolická církev je dobrovolná organizace lidí, kteří vyznávají její zásady. Nevím, proč zrovna vy usilujete, aby vůči vám homo byla vstřícná, to vám na ni tolik záleží?

Pokud jde o ty správné mravní zásady vaší rodiny pak vězte, že ačkoliv už dávno nejsme křesťanskou civilizací, tak pořád ty mravní zásady setrvačností vyznáváme. Ještě asi tak jednu, jednu a půl generace. Pak se uvidí, roušku jak to bude vypadat, trochu odhalily dvě hnutí v 20. století - komunismus a nacismus - asi 200 milionů mrtvých

2 0
možnosti

je mi lito, ze jste spatne pochopil, o co v mem textu slo /mozna jsem to mel napsat vic "po lopate"/

nejde mi o vstricnost cirkve k homo, jde mi o to, ze PAPEZ rekne jednou A a podruhe B

"kdo jsem ja, abych soudil?" oproti "homosexualita do cirkve nepatri"

to je cele

ale jak jsem shora uvedl - mozna jsem mel text napsat vice po lopate

0 0
možnosti
Foto

Já věřím v Boha a myslím si, že mu jsou mé skutky dobře známy, tedy nepotřebuji prostředníka v podobě kněze, obracím se přímo k němu s prosbou o pomoc a s poděkováním, když se mé obavy nenaplní a vše dobře dopadne.

Říkám si, Pán Bůh mě vyslyšel a věřím, že tak tomu je u všech těch, kteří se na něj obrátí a vůbec nezáleží na tom, kdo, nebo co jsou, ale že v něj věří a je pro ně jistotou a oporou. Je to náš otec a žádný otec by se neodvrátil od dítěte, ať by bylo jakkoliv poznamenáno svým osudem.V

Proto souhlasím s autorem příspěvku. Žádný z těch, kteří se vydávají za jeho zástupce na zemi, nemá právo rozhodovat o tom, kdo patří mezi ovečky Boží.

1 0
možnosti

tak nejak, pani Tomsickova ̈

diky za cteni i za tento prispevek v diskuzi

fajn dny preju

0 0
možnosti
Foto

Je zajímavé, že ve včerejších LN píše p. Semín obsáhlý článek, který vyznívá přesně naopak - papež kryje homosexuály v církvi katolické a možná je i jedním z nich. Věru, zmatená doba!

Jinak některá vyjádření ala Topolánek ve Vašem článku /ale i obecně/ jsou vulgární, ač to odmítáte. Pojem "má na něco k..le" je odpudivá novota, která se, žel, pro některé z nás stala "salonfähig" i zásluhou českého politického buranství.

Ale abych Vám nekřivdil, vzpomínám si, jak Jan Werich k stáru vzpomínal s humorem na 20. léta, kdy censor z textů V+W pečlivě vyškrtával slovo "sranda", zhrozen jeho vulgárností.

1 0
možnosti

pokud pouziji koule/varlat v jinem vyznamu, nez ze neni dost "muzny" - jak mi bylo jako jedna z variant nabidnuto tady v diskuzi, pak budete mit pravdu, ze jde o vulgaritu

v ustalenem prirovnani "nema na to koule" vlastne rikam - neni to chlap

za vulgani to tedy nepovazuji

dekuju za cteni a hezky dny preju

0 0
možnosti

Autor M:V se vyjádřil v diskuzi.."papež nemá koule"...Podle mne nevhodné vyjádření připomínající vyjadřování bývalého premiéra p.Topolánka, který skloňoval "koule sem a koule tam", jak se jeho rádoby chlapáctví zachtělo...Je to vulgarizace.A zcela zbytečná.Používali jsme slovo mužnost, a bylo to bez tyátru,,,,

4 0
možnosti

Ale no tak... Mužnost a mít na něco koule. Opravdu ten rozdíl necítíte? Nic vulgárního v tomto kontextu nevidím. Pokud se Vas to dotklo, omlouvám se.

0 0
možnosti
Foto

Pane Valíčku, nevím proč jste zde napsal blog na toto téma.:-/ Všichni nejsme katolíci - a co si myslí papež František nás nezajímá. Ani mne ne. Poznala jsem v životě několik mužů s homosexuální orientací, nikdy mi nevadili, byli to příjemní, kultivovaní společenští lidé, ochotni druhému pomoci. Dobří kamarádi.V (Ráda vzpomínám zvláště na jednoho z nich, L.Š., který mi kdysi velmi ochotně pomohl při zapracování do činnosti, kterou jsem dřív nikdy nedělala. Byl to dobrý člověk - bohužel už nežije). O jejich sexuální odlišnosti jsem se většinou dozvěděla až od druhých lidí. Myslím si, že kdyby dnes sami o své jinakosti stále nehovořili, nikdo by se nad tím nepozastavoval. Někteří z nich ji ale stále nevhodným způsobem staví na odiv, asi jako dřív to pokrytecké "já jsem horník, kdo je víc?" To vadí - a pak ty "duhové pochody" demonstrující jejich ukřivděnost. Mně nevadí žádní lidé lišící se jakýmkoli způsobem od majority, ale vadí mi demagogové, kteří druhé kvůli jejich odlišnému (i politickému) názoru urážejí, šikanují, navádějí jiné, aby se jim vyhýbali. A přitom sami sebe málem považují za skupinu vyvolených, elitu - a to v jakémkoli směru... Klidný advent Vám přeji. ;-)R^

3 0
možnosti

Paní Pantlikova, nevím,proc jste četla blog o papeži, když Vás, jak sama píšete, vubec nezájima. O gay pridu a všem dalším, o čem jste se rozepsala, blog není. Je o tom, že papež tímto přihlášením separuje společnost. V d zástupce Ježíše Krista a na základě Babiš bible bych od něj čekal opak. Klidnej advent i Vám.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1308
  • Celková karma 28,67
  • Průměrná čtenost 2415x
muzskej, co rad zije

Seznam rubrik