Máme slovo? (Jak kdy... Záleží na Jílkové a slovech, která máme v puse.)

16. 05. 2017 9:00:00
Pro shlédnutí televizní merendy s názvem „Máte slovo“ musí mít člověk dostatek odvahy a často i hodně silný žaludek. Pro účast na přímé „tvorbě“ pořadu musí mít člověk chuť. Nebo ho žene zvědavost...

Zvědavost u mě zvítězila, a proto jsem se minulý čtvrtek k večeru jako host pořadu objevil před hlavní vrátnicí České televize.

Tématem aktuálního vydání „slova“ bylo rovnoprávné postavení tradiční čínské medicíny s u nás zatím monopolním postavením medicíny západního typu. Na jedné straně v diskuzi tedy zastánci, na druhé straně oponenti – v tomto konkrétním případu doslova odpůrci.

V auditoriu kolem mě seděli pouze ti, kteří mají s léčbou pomocí tradiční čínské medicíny vlastní zkušenosti – příznivci toho, aby se právě tato medicína stala součástí léčby pacientů i v České republice. Přiřadili bychom se tak k více jak 30 státům světa, kde tradiční čínská medicína se západním stylem medicíny bezproblémově koexistuje. Diváci „odpůrci“ tohoto propojení se do auditoria pořadu nedostavili. Byli pozváni, ale nepřišli...

Pár minut před začátkem pořadu nás do studia přišla pozdravit moderátorka pořadu, paní Michaela Jílková. „Dobrý den, já jsem Míša Jílková a vy jste pro pořad strašně důležití.“, mazala nám hned od začátku med kolem pusy. „Zastupujete deset milionů českých občanů a vaše diskuzní příspěvky jsou tím, co náš pořad dělá zajímavým. Když budete chtít diskutovat, zvedněte ruku a já vám pošlu mikrofón. Mluvit ale můžete tehdy, když na vás ukážu. Teprve poté bude mikrofón zapnutý a funkční.“, upozornila nás.

Aha..., napadlo mě. Takže mluvit můžu jen tehdy, když na mě ex kotelnice ukáže. Mluvit tedy můžu, ale...

A když se vám bude nějaká odpověď v debatě líbit, tak zatleskáme, jo?“, mluvila s námi Míša jako se skupinou pionýrů a jiskřiček před debatou s hrdiny z druhé světové války.

A když se mi nějaká odpověď líbit nebude?“, zeptal jsem se já.

Na to už Míša odpověď neměla.

A pak už do studia nastoupili hlavní řečníci, zazněla znělka a byli jsme on-line...

Hned v úvodní řeči porovnal prezident České lékařské komory dr. Kubek důvěru v tradiční čínskou medicínu s důvěrou spojenou při návštěvě nevěstince v některou z prostitutek...

Tak silný začátek debaty jsem nečekal a toto porovnání se mi opravdu nelíbilo. A jak jsem z reakcí lidí kolem mě zjistil, nebyl jsem jediným. Dokonce i Míša se proti takovému přirovnání zlehka slovně ohradila. Bylo to ale vše, co udělala. Vývoj celé následné diskuze a hlavně závěr debaty ve studiu mimo přenos do televize nám dal vědět proč.

Kdybych si v prvních minutách diskuze nevyžádal mikrofón, zřejmě bych ve zbytku pořadu slovo neměl vůbec. „Mít slovo“ je podle mé čtvrteční televizní zkušenosti spíš než realitou téměř nesplněným přáním.

Míša totiž stála většinu svého moderování zády k publiku a nemohla tedy vidět, že se celou dobu o slovo hlásí více rukou. Možná ty ruce vlastně ani vidět nechtěla...

Odpůrci v diskuzi šavlovali slovy jako „šarlatáni“, „placebo efekt“, „byznys“ a podobně a byli při svých projevech nervózní, sem tam rudí v obličeji a pan Kubek vzteklý až agresívní. U něj mě to ale nepřekvapilo. Už v DVTV se při diskuzi na stejné téma nechoval jako prezident České lékařské komory, ale jako obyčejný závistivý český chlapík. Nesouvisí – náhodou - jeho odpor k „nezápadnímu“ stylu léčení se zájmy mocných z oblasti pharma průmyslu?

Zastánci implementace tradiční medicíny do zdravotnického prostředí v České republice postávali u svých stolků klidně, neskákali odpůrcům do řeči a argumentovali logicky a slušně. Už tento rozdíl mezi diskutujícími skupinami byl nepřehlédnutelný.

Míša se chvílemi naoko zastávala jedné i druhé strany, jindy komentáře obou stran lehce znevažovala. Prostě taková ta správňácká holka od vedle. Nezávislá novinářka a kámoška v jednom. Jenže ... Jenže v auditoriu neseděly poslušně vycepované děti, ale dospělí s názorem a navíc schopni rozpoznávat. Svými reakcemi na diskutované téma Míšu tak trochu znervózňovali.

Debata gradovala. Diskutující obhajovali své názory a my, sedící troubové – údajně ti nejdůležitější v tomto pořadu – jsme se k ozvučenému mikrofonu dostávali opravdu jen s obtížemi.

Moderování Míši se změnilo v naslouchání a téměř plachou koordinaci diskutujících a tak nezbylo, než se ve studiu ozvat nahlas a výroky oficiálně diskutujících komentovat bez mikrofónů v ruce. To jsme si ale dovolili více, než byla moderátorka pořadu schopná pojmout.

A najednou byl konec.

Světla zhasla, kamery osleply, jeden ze tří odpůrců rychle prchnul ze studia a my, ti důležití s dosud téměř zavřenými ústy, jsme se dostali přímo až k samotné Míše.

Nebyla ráda. Z „holky od vedle“ se stala vyplašená holčička, která nevěděla kam s očima. O to víc ale přitvrdila v „komunikaci“ s námi už bezvýznamnými – vysílání přece skončilo... Ironická slovní spojení: „ale prosim vás“, „to opravdu netuším“, „neraďte mi, co mám dělat“ a další vystřelovala z tváří ne nepodobných k prasknutí nafouklým balónům. Když už nevěděla kudy kam, obrátila se na ochranku ve studiu se slovy: „odstraňte je!“ - to jako nás. A když se „odstranění“ chlapcem v obleku o šest čísel větších, než by jeho tělo uneslo, nekonalo, vyběhla Míša ze studia jako holka, kterou nachytali na třešních...

V tu chvíli stál přímo u mě - mimo jiných - i prezident České lékařské komory pan dr. Kubek. Pořád nastartovaný, pořád poskakující jako nervózní čivava a pořád s chutí diskutovat. Diskutovat po jeho!

Proč jste tak negativní?“, zeptal jsem se klidně, ale ne po jeho.

Dostalo se mi odpovědi, která mě od člověka ve funkci prezidenta minimálně překvapila. Jsem negativní a smrděj mi nohy, si představte!“

Diskutovat dál nemělo cenu. Vypravil jsem se proto chodbami televize směrem k vrátnici.

Cestou jsem míjel shluk lidí kolem z diskuze prchnuvšího profesora Beneše – oponenta v debatě.

Míša se před panem profesorem uklonila téměř k zemi a pronesla: „Já se vám strašně omlouvám, pane profesore, ale oni byli fakt příšerní...“ Důvodem nezvládnutého moderování tedy nebyla moderátorka, ale „ti příšerní“, pro diskuzi (jak nám sama paní Jílková před hodinou řekla) ti nejdůležitější. Zvláštní...

Devótnost a „nestrannost“ moderátorky ale vyhrály nad diskuzí. Vyhrály nad tím, co je údajně základním stavebním kamenem formátu pořadu „Máte slovo“.

Slov se nám dostalo méně, než se původně zdálo. Tedy slov, která jsme jako diváci ve studiu mohli pustit mezi diskutující.

Na základě mé vlastní zkušenosti by tedy Česká televize měla začít přemýšlet o lehké úpravě názvu tolik sledovaného pořadu. Z „Máte slovo“ by mělo spíš vzniknout „Možná budete mít i nějaké to slovo“. Pak se bude pořad chovat vůči svým divákům víc fér. A to i přes diskutabilní styl jeho moderování paní Jílkovou.

Autor: Marek Valiček | úterý 16.5.2017 9:00 | karma článku: 35.63 | přečteno: 1790x

Další články blogera

Marek Valiček

Hospodské řešení vystoupení z únyje

Hospoda na naší vsi není vůbec fyjalová. Z části je zatím jen světle hnědá a dává tím nejednomu z hostů šanci vyloupnout se na chvíli z vlastní sociální bubliny. I když...

17.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 32.75 | Přečteno: 1747 | Diskuse

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

"Když už je člověk dlouho na penzi, to se ti najednou vynořujou myšlenky, na který v tom životním fofru v předchozích létech nebylo času." Takže ranní telefonické kafe s matkou v poloze takovýho domácího filozofování...

15.2.2024 v 12:07 | Karma článku: 28.66 | Přečteno: 729 | Diskuse

Marek Valiček

Rozdíl mezi ruským dortem a českým dortíkem

"Ruskému sportu byla vyhlášena válka a jak vidíme, tak všechny prostředky jsou dobré." tolik narativ šéfpekaře Peskova k dopingovému dezertu.

8.2.2024 v 10:46 | Karma článku: 23.93 | Přečteno: 670 | Diskuse

Marek Valiček

Tragédija

S melodický ruským přízvukem došplhá slovo "tragédija" do výšin, které jsou v končeném důsledku vlastně hodně milé.

29.1.2024 v 10:56 | Karma článku: 31.60 | Přečteno: 817 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 238 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 285 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 497 | Diskuse
VIP
Počet článků 1307 Celková karma 29.23 Průměrná čtenost 2417

muzskej, co rad zije

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...