Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

Marku, přiznám, že jsem tentokrát nedočetla.

Můj názor na první část: mezi těmi, co ZÁSADNĚ nedávají peníze na ulici, patřím i já a vedu k tomu své děti a známé. Dát peníze na ulici, nota bene v centru Prahy, znamená ukázat kdekomu, odlud a kam peneženku s kreditkami a papírovými bankovkami dávám.

.

Zda a jakým způsobem přispívají lidi, co vám na ulici nedali nic, se myslím v článku neptáte.

.

Za správný krok považuji to, co jste udělal - využil toho, že jste bloger a upozornit na společnost tímto způsobem. Jste jistým garantem toho, že peníze nejdou do kanálu, čímž- pardon, potkat Vás na ulici, si jistá nikdy nejsem.

3 1
možnosti
MV

vzdycky jde hlavne o to, jak dokazu byt empaticky k potrebam druhych a chuti si zjistit, komu penize davam - kazdy oficialni "sberac" u sebe ma prukaz.

a mate pravdu - nezabyvam se v blogu tim, kde a jak davaji lide jinde. byl jsem jako sberac v ulicich, popisuju proto v blogu moje postrehy prave odsud a popisuju i jistou miru smutku nad tim, jak jsou lidi sobecky - protoze jsou "zatim" zdraví..

pomahat potrebnym by mela byt jednim za zakladnich "potreb" lidi, proto funguju jako dobrovolnik, proto jsem se mezi lidi vydal jako sberac penez a proto davam nejake penize i v prubehu roku pres dms nebo jen tak na ulici

nazory lidí, co natvrdo odpovedeli ze "nedaj" a lidi, co se vyjadruji ke sbirkam podobne jako vy, respektuju a opravdu vam vsem preju, abyste nikdy zadnou podobnou pomoc nepotrebovali

1 0
možnosti
EA

E32v11a 35A65d87a19m53o88v22a

24. 4. 2013 16:57

Ale abych jen nemlátila prázdnou slámu, dívala jsem se na webovky LORMu. Považuji tento druh postižení za jeden z nejstrašnějších. Neslyšet a nevidět zároveň, to je velká krutost. Nějakou formu přispěji, spíše symbolicky a chci dodat, že Vám děkuji, že se věnujete této činnosti víc a soustavně.

9 0
možnosti
EA

E65v57a 28A16d15a45m61o56v19a

24. 4. 2013 16:53

Není to tak jednoznačné. Nevím, jak  v jiných městech, ale v centru Prahy denně reálně potkávám desítky takových žádostí. S košíčky, s kasičkami, všichni mají upřené pohledy a říkají - přispějte. Je to smutné, ale nelze dávat všem. Někdy dáte pár kaček na útulek, jindy na další charitu a někdy - nikomu nic. Ano, i tak. Nesoudila bych tu mládež tak příkře, ale chápu Vás :-)

6 0
možnosti
DM

R^R^ naprosto! Dodám drsně: pro mě tento druh vybírání peněž hraničí s manipulací a citovým vydíráním.

2 0
možnosti
DM

D62a11v96i21d 32M43a57c38k36ů

24. 4. 2013 11:34

Jsem pro jakoukoliv sbírku, která je provozována dobře. Vyhýbám se ale lidem, kteří se umí jen zeptat "nepřispěl byste na...?", namísto jiné, inteligentní a projekt pár slovy uvádějící věty. Nejde přece o hlasování do Superstar, ale o dobročinnou sbírku, která není o legraci, ale o něčem docela jiném. Automatická odpověď na tuto otázku (nepřispěl byste?) je totiž ta, kterou kritizujete ve svém blogu. Není to jen projev lhostejnosti, ale skoro asi i přirozená reakce na něco, čím se náhodně vybraný chodec rychle vymezuje proti oslovení cizím člověkem, který od něj chce zjevně peníze. Ne každý je ochoten zastavit se a zjišťovat, o co se jedná. Nelze se divit, ulice jsou někdy plné nejrůznějších sběračů a skutečných obtěžovatelů, není čas zjišťovat o co přesně jde a naše společnost je i mylně léta informována hloupými médii a některými pisálky že to je všechno třeba nějaký podfuk. Někdy nejde jen o oslovené dárce, nejhorší jsou chichotající se studentky, které pro danou sbírku jednorázově brigádničí, které jsou však zjevně rády, že se ulily ze školy, nedokáží dárci ale pořádně říct o co jde, ke koupenému suvenýru nepřidají letáček (kterých tahají za tím účelem tašku) a jen to dost často odfliknou hezkým xichtíkem (a samy ani neví, co to znamená DMS = dárcovská SMS). Mnohdy působí jako ty z posledních lavic, které před tabulí jen umí civět. Ne každá sbírka samozřejmě získá takovou mediální podporu jako např. Světluška, Bílá pastelka atd. a je dobře, že jste k akci LORM něco napsal. Pro pořádek dopisuji, že si nemyslím, že by nebyla sbírka LORM organizována dobře, jen mi v tom něco docela důležitého  chybí. Na rozdíl od obou jmenovaných sbírek má ale tato velké rezervy ve virtuální prezentaci. Jak je možné, že jejich Facebookový profil má jen 284 "lajků"? I když se jedná o pouhopouhé kliknutí, je to šíření povědomí o čemsi, co ne mnoho lidí zná (hluchoslepota) a co by se v týdnech sbírce předcházející mohlo zdarma dostat po internetu i tam, kde by to jinak nedošlo a pak by se o něj

5 0
možnosti
DM

D53a45v39i15d 88M13a66c74k81ů

24. 4. 2013 13:35

Až nyní zjišťuji, že se nezobrazil celý můj příspěvek, poslední třetina je pryč, ale neva, to nejdůležitější tam je. M. Valíček si to sice na ulici zkusil, ale s tmavými brýlemi leckoho odradil, vypadá v nich totiž bohužel jako slovenský porotce v jedné z televizních pěveckých soutěží. Jestliže stojí za vizuálními nápad LORM, mohl by to být právě on, kterž by "dopiloval" chybějící detaily celé kampaně a např. do příštího roku umístil informace o možnosti odeslání DMS všude po webu LORM, k údaji, že je LORM na Facebooku přidal i logo té sociální sítě, aby to bylo jasné úplně každému, který jinak stránku pro nezájem opustí, i když by mohl jen jednou, dvakrát kliknout a upozornit tak své kamarády, kteří by se příště neschovávali za ten mobil a sluneční brýle atd. atd. atd. Přeji hodně štěstí a v tomto prostoru především to, aby se sbírka a pomoc por postižené hluchoslepotou dostala tam kam patří, tzn. po bok ostatní, jinak již dávno mediálně známým. Internetová podpora je dnes u generace, která je ochotna se takto (dobrovolně) angažovat to nejdůležitější, ne moralizování a povzdechy nad lhostejností. Ta plyne mj. i z absence širšího povědomí o daném tématu a propagace v prostoru, kde lze šířit populární cestou takřka cokoliv. V tom má LORM zatím velkou rezervu.

3 0
možnosti
TS

Díky za informaci, co znamená červeno-bílá hůl, to jsem nevěděla R^ pouličním sbírkám sice taky moc nevěřím, ale ta vaše červenobílá trička si dnes pohlídám ;-) přeju pěknej den!

1 0
možnosti
MV

Tino, proto delame tu reklamni kampan. Lide si mysli, ze jsou nekteri slepci "frajeri" a vybarvej si hul na cervenobilou...ale prave cervenobila hul odlisuje hluchoslepe od slepych...

sirte dal! diky a fajn den preju

2 0
možnosti
LK

Upřímně musím přiznat, že se chovám jako ti mladí. Jeden den, kdy jsem se pohyboval po Praze, jsem se rozhodl, že do každé kasičky dám pět korun a byl jsem večer nemile překvapen, že celková částka překročila 1300 korun. Dle mého názoru byly všechny sbírky na dobrou věc. Nevím, jak mám rozhodovat správně, ale od té doby přispívám jednou za čas převodem.

3 0
možnosti
MV

i to se pocita! Dekuju

0 0
možnosti
JP

osobne na podobne aktivity take neprispivam, a jsem pevne presvedcen o tom, ze docela obycejne "NECHCI" je naprosto dostacujici a legitimni duvod pro podobne chovani.

4 0
možnosti
MV

to mate zcela jiste pravdu, ale pravdou zustava i to, jak byste se k podobnym aktivitam stavil ve chvili, kdybyste Vy, nebo nekdo Vam blizky podobnou pomoc potreboval...nikdo nejsme nezranitelni...

0 0
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, jak jsou tyhle aktivity na ulici protkány podvody ... byl bych také jedním z těch, co by s drahým mobilem v ruce řekli ..."Nedám, nepřispěju!" :)

Radši přispěju na mediálně profláknutá konta pomocí třeba DMS nebo přímého převodu...

7 0
možnosti
MV

pravdou je, ze ne vzdy legalne vedene sbirky mohou privodit podobny nazor, jako mate vy. ja jsem se ale prokazal overenim potvrzenym obcanskym sdruzenim a presto jstem se setkal s dost nepochopitelnym chovanim nekterych lidi

0 1
možnosti
  • Počet článků 1309
  • Celková karma 25,26
  • Průměrná čtenost 2414x
muzskej, co rad zije

Seznam rubrik