Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Velká karma MarkuR^.

Tvůj článek je zjevně odezvou na ten na titulní straně. Nechci se opakovat, to, co mě sužovalo nejvíce, jsem vypsala podrobně v tamní diskusi.

Většinou se píše o margináliích jako banány a toaletní papír, ale o naprosté okleštěnosti tvůrčí práce, hovoří málokdo. Přitom pod tvůrčí prací rozumím daleko širší spektrum činností, než pouze uměleckou.

Každý, kdo něco vyrobí, vytvoří, každý řemeslník, drobný výrobce a pod, je tvůrčí. Většina se pak realizovala doma nebo na chalupě, místo aby svůj um věnovali obživě, maximálně dělali melouchy, za které jim hrozil postih.

O svobodě projevu a politických persekucích ani nemluvím, ale i nemožnost seberealizace a neustálý tlak a vyvolávání strachu je trestuhodné.

6 1
možnosti
Foto

Kolektivní ztráta paměti.?

1 1
možnosti
Foto

,,Ještě než jsem vypad ze dveří bytu, nezapomněla babička připomenout, ať nikde nevykládám to, o čem jsem se telefonicky bavil se strejdou, se kterým jsem se nemohl jako synovec bavit normálně tváří v tvář, protože emigroval."

Zdroj: https://valicek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=677166

Tak to je docela fór. Vy ste si mohl pokecat se strejdou, kterej emigroval, jen tak mírnixtýtrnix z tlf. od babičky;-D Asi vám stačilo tlf. číslo. Ono volat ven, jako i opačně, to bylo možné jen přes mezinárodní tlf. ústřednu. a hovory byly sledovány, atˇ ty z venku, či odsudˇ!.

2 0
možnosti
VV

Budete se divit, ale ona zu od konce sedesatych let existovala tak zvana provolba. Stacilo vytocit 0049 a byl jste v Nemecku. A opacne zase 0042.

2 1
možnosti
Foto

Dnes s Vámi úplně nesouhlasím. Můj otec i tchán měli z politických důvodů nástup do škol také ztížený - už jsem to zde někde psala po útoku "bojovníka" Buriana...

Otec se nedostal ani na střední a vše studoval při zaměstnání a rodině (děda vystoupil poměrně svérázným způsobem z KSČ ještě před procesy v padesátých letech) a po revoluci do důchodu pracoval na manažerském postu...

Můj tchán (pila, mlýn) si odpracoval po gymplu dva roky na Kladně a potom mohl nastoupit na technický obor. Dotáhl to na profesora a přednášel po Evropě v pěti jazycích.

Ne že bychom v rodině komunisty milovali, ale nějak moc jsme to neřešili. Prostě jsme žili a snažili se hledat cesty...

I proto znám písničky Karla Kryla od táboráků, zatímco zde mi bloger Burian tvrdí že lžu.

Nelžu - jen jsem celý život měla tak nějak víc odvahy dělat si věci po svém (zřejmě to souvisí s rodinou) a tak jsem s ostatními zpívala zatímco pan Burian si Kryla pouštěl pod peřinou a údajně ho i tak někdo udal.

Dnes píše ublížené blogy ze kterých dýchá věčná frustrace.

Takže ne, ti co se za socialismu měli dobře nebyli vždycky ti co šli s režimem. Byli to ti co se umí rvát a nefňukají. Ostatně tak je to i dneska.

11 3
možnosti
MV

pomerne rozsahla odpoved, dekuji za ni

v cem se mnout tedy alespon castecne souhlasite, kdyz pisete, ze se mnou "uplne nesouhlasite", Hanko?

0 0
možnosti
HN

Až mi slza ukápla nostalgií.;-DR^

2 0
možnosti
MV

to vzpominky nekdy dokazou, ale ne vsechny slzy vylite z oka jsou dusledkem pouze mile nostalgie, Honzo

fajn vikend preju

0 0
možnosti
VS

A teď si představte, co bych musel napsat já, když jsem do ZŠ chodil v padesátých letech.;-D

4 1
možnosti
VF

Ano, ano. Já jsem šla do první třídy v roce 1949. To byly masírky.

3 1
možnosti
MS

Těm, co blog připadá ublížený: Podle mne má stejnou krevní skupinu jako Radio Jerevan nebo židovské vtipy, které pan Vodvářka uvádí větou "Nauč se smát, aniž bys plakal, vece staré přísloví."

2 1
možnosti
PH

No vidíte, pane V. a přežil jste to s hlavou vztyčenou a dneska máte co máte a jistě žijete vzorným životem, aby se podobná sociální příkoří nikdy a nikde neopakovala, dále si pěstujete v sobě svoji hrdou čest, jste vzorem pro ostatní politické zbloudilce a svět vám mává a mává a volá sláva a třepotá barevnými mávátky.

7 2
možnosti
VV

Ano, tak to tenkrat chodilo. Az na to, ze ne kazdej mel strycka za kopeckama a tak nosil kalhoty z odevnich zavodu Prostejov, drive Rolny, kosile ze Sumavanu a boty O Svitu, ci Jasu. Jen nevim proc ta honosna jmena, kdyz byly po par metrech chuze venku stejne zablacene.

Ode mne Karma.

4 2
možnosti
MV

deti maji jine priority, nez dospeli (ne vsichni, to uznavam)

ale rozdelil jsem svuj text do dvou kapito: dite/student

v te druhe jsem zacal chapat vic, nez jako dite

dekuju za cteni a klidnej vikend preju

3 1
možnosti
VF

...a těch krásných vtipů, co jsme si tajně vyprávěli. Někteří se smáli, až se za mříže popadali.;-D;-(

20 0
možnosti
MV

humor byla jedna z moznosti, jak tehdejsi marast v klidu prestat, Verko

3 1
možnosti
Foto

Při čtení téhle diskuze jsem si vzpomněl na Solženicynův Jeden den Ivana Denisoviče. Naši ani netušili, jakou budoucí trezorovou vzácnost si v knižnici Máj někdy kolem r. 1968 objednávají. Jednou větou - I. D. během jednoho dne v gulagu zažil několik drobných radostí, které by na svobodě byly naprosto bezvýznamné, ale v gulagu znamenaly úspěšný a spokojený den.

A takhle jsme si tu žili. Měli jsme svoje radosti, které se možná dnes zdají nicotné. Ale upřímně - ze svého prvního půl roku sháněného favorita jsem měl větší radost, než dnes z horáka, kterého si můžu okamžitě vybrat z desítek typů. Podobně deska z burzy byla posvátná, i když ji měl člověk doma jen týden na přehrání na kazetu (tedy týden v ideálním případě, když se ji další neděli podařilo prodat). Dnes se mi práší na exterák s jedním tera empétrojek a jako kulisu si stejně poslouchám jutubko nebo myzuku. Na knížky člověk stál ve čtvrtečních frontách, jaký to byl pocit vítězství, když jsem dostal jednu z posledních - dnes toho vychází takové záplavy, že už ani nekoukám do výloh. A se spoustou věcí je to podobně.

Tím nechci říct, že to bylo dobře. Proč třeba vydávat všelijaké sebrané spisy toho či onoho zasloužilého soudruha, které si povinně odeberou jen veřejné, podnikové a školní knihovny, když se na jiné knihy musí stát fronty. Špatně toho bylo moc. Ale nemám rád články o tom, jak lidé dennodenně trpěli.

12 0
možnosti
MV

mel jste potrebu se vyjadrit jeste podrobneji - fajn

jen si uvedomte, ze tak nemohli v dobe normalizace lidi konat bezne

2 3
možnosti
  • Počet článků 1308
  • Celková karma 27,94
  • Průměrná čtenost 2415x
muzskej, co rad zije

Seznam rubrik